Günlük strateji
Bugün Ne Bekliyoruz?
Küresel piyasalarda hafta başından bu yana hâkim olan iyimser havanın azaldığını görmekteyiz. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %1,11, Topix Endeksi %0,86 ekside seyretmekte. Güney Kore Kospi Endeksi %2,48 alıcılı bir seyir izlemektedir. Çin ve Hong Kong’da piyasalar tatil nedeniyle kapalı olmaya devam ediyor. ABD endekslerinin günü yükselişle kapatmalarının ardından Meta Platforms (Facebook) bilançosunun hayal kırıklığı yaratması sonrasında endeks vadelilerinde negatif bir fiyatlama mevcut. Facebook’un kârı ve kullanıcı sayısı istatistikleri beklentinin altında kalırken gelecek dönemlere ilişkin tahminleri de piyasa tarafından zayıf bulundu. Bugün İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikası toplantıları ile yurt içinde enflasyon rakamları takip edilecek. Geçen ay sürpriz bir şekilde faiz artırımına giden BoE, politika faizini %0,1’den %0,25’e yükseltmişti. İngiltere’de tüketici enflasyonu Aralık’ta yıllık %5,4 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine yükselirken ekonomist beklentileri enflasyonun yıl ortasına kadar hızlanmaya devam edebileceği yönünde. Dolayısıyla BoE’nin faiz artırımlarına devam etmesi ihtimal dahilinde. BoE’nin hemen ardından AMB’nin açıklamaları takip edilecek. Euro Bölgesi’nde rekor seviyelerde seyreden enflasyona karşın AMB Başkanı Christine Lagarde’ın bankanın bu yıl faiz artırma eğiliminde olmadığı yönündeki ısrarı devam ediyor. Lagarde bu ayki açıklamalarında enflasyonun yarısını oluşturan enerji fiyatlarının sonsuza dek yükselmeyeceği, enflasyonun ABD’den daha düşük olduğu ve 2022’de kademeli olarak düşeceği ve bu nedenle hızlı tepki verilmeyeceği şeklinde görüş bildirmişti. Piyasa, AMB’nin Mart’ta sonlandırmayı planladığı Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nı (PEPP) telafi etmek için Varlık Alım Programı’nı (APP) genişletmeyi düşünüp düşünmediği konusuna odaklanacak. Banka APP çerçevesinde mevcut durumda aylık 20mlr EUR tutarında alım yapıyor. Yurt içinde TÜİK Ocak ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklayacak. Son verilere göre tüketici ve üretici enflasyonu Aralık’ta yıllık bazda sırasıyla %36,08 ve %79,89 ile 2002’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Tüketici fiyatlarında aylık bazda artış %13,58 ile çift haneyi gördü. Foreks anketine göre piyasanın medyan beklentisi TÜFE’nin Ocak’ta yıllık %46,95, aylık %9,80 arttığı yönünde. Enflasyon gerçekleşmeleri için öncü gösterge niteliği taşıyan İstanbul Ticaret Odası (İTO) verileri İstanbul’da perakende fiyatların Ocak’ta yıllık %50,91 arttığını işaret etmektedir.
Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa’da dün pay endeksleri %0,04-0,93 aralığında değişen oranlarda yükseldi. DAX Endeksi %0,14 ve FTSE 100 Endeksi %0,63 arttı. EUR/USD paritesi dördüncü işlem gününde de artarak 1,13’ü geçti. Dolar Endeksi (DXY) %0,41’lik düşüş ile 96 puanın hemen altında işlem gördü. Euro Bölgesi enflasyonu (TÜFE) Ocak ayında yıllık bazda %4,4’lük piyasa beklentisini aştı ve %5,1’e yükselerek rekor kırdı. ABD pay endeksleri S&P 500 Endeksi’nin %0,94’lük yükselişini takip ederek pozitif kapattı. ABD’de ADP özel sektör istihdamı Ocak’ta 301 bin azaldı. Bu, Aralık 2020’den beri görülen ilk düşüş oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizi 2,7 baz puan düşerek %1,78’e geriledi. Brent Petrol, yatay alıcılı bir görünümle varil başına 89 USD’de fiyatlandı. OPEC+’ın Şubat ayı toplantısından, piyasa beklentisine paralel olarak günlük 400 bin varillik üretim artış kararı çıktı. Ons altın hafta ortasını 1.808 USD’de tamamladı.
BİST100 Endeksi, dün gün boyu aşağı yönlü hareketin korunması ile %0,65 düştü ve 2.002 puana geriledi. Kur tarafındaki yatay hareket devam etti. Gram altın ise 783 TL’de işlem gördü. Kovid-19 kaynaklı günlük vaka sayısı 110 bini aşarak rekor tazeledi. Öncü dış ticaret verilerine göre dış ticaret açığı Ocak’ta 10,4mlr USD olarak kaydedildi.
Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı