Gündem

BİST100 endeksi

BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününe küresel piyasalara paralel olarak pozitif başlangıç yaptı. Yurt içinde gözler TCMB PPK’ya çevrildi. TCMB, politika faizinde piyasa beklentisi dahilinde değişikliğe gitmeyerek %14,00’te sabit bıraktı. Bizim beklentimiz de faizde değişikliğe gidilmeyeceği yönündeydi.
PPK karar metnine bakıldığında önceki metinlerden farklı olduğu gözlemlendi. Coronavirüs risklerinin devam ettiğini belirten PPK , ”dezenflasyonist ” vurgusu yaptı. Karar metnine ”Türk lirasını öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülmektedir” ifadesi eklendi. TCMB’nin kararının ardından Dolar / TL 13,26 seviyesine kadar geri çekildi. BİST100 endeksi tarafındaki işlemler yüksek volatilitede sürdü. Karar ardından bankacılık sektörüne gelen satış dalgası diğer sektör gruplarına da sıçradı ve endekste satışlar hızlandı. Endeks günü negatif tamamladı.

Yabancılar geçtiğimiz hafta 55,1 milyon dolarlık hisse, 76,3 milyon dolarlık DİBS sattı. TCMB tarafından açıklanan veriler kapsamında, bir önceki haftaya göre yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatı 1,4 milyar dolar azaldı.

Euro Bölgesi’nde, Aralık ayında yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle %5’e yükselerek son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. ECB Başkanı Lagarde, Euro Bölgesi’nde enflasyonun tedarik darboğazlarının hafiflemesiyle bu yıl kademeli olarak düşeceğini öngördüklerini söyledi.
ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 3 ayın zirvesinde olarak açıklandı. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 286.000’e yükselerek Ekim ortasından beri en yüksek seviyeye çıktı.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir